Elämä eron jälkeen: Kuinka voit aloittaa uudelleen (2024)

Olipa se täynnä konflikteja tai ei,avioero on harvoin helppoa. Kun olet päättämässä avioliittoa, sinulla voi olla vaikeuksia jatkaa elämääsi. Mutta voit onnistuneesti käsitellä tunteita ja aloittaa uuden elämän avioeron jälkeen, sanoo kliinisen sosiaalityöntekijän asiantuntija Karen Tucker, LISW-S, ACSW.

Mainospolitiikka

Cleveland Clinic on voittoa tavoittelematon akateeminen lääketieteellinen keskus. Mainonta sivustollamme auttaa tukemaan tehtäväämme. Emme tue muita kuin Cleveland Clinic -tuotteita tai -palveluita.Käytäntö

”Saatat tuntea olosi hylätyksi, vihaiseksi, syvästi loukkaantuneeksi tai hallitsemattomaksi. On myös mahdollista, että tunnet olosi helpottuneeksi ja toiveikas, Tucker sanoo. ”On tärkeää kiinnittää huomiota tunteisiisi ja saada apua, kun sitä tarvitset.”

Mutta yleensä ihmiset kohtaavat emotionaalisen mullistuksen vaiheita, kun he ovat matkalla aloittamaan alusta. Kuten mikä tahansa menetys, käyt läpi sopeutumisjaksoja, aktiivista toipumista ja elämän uudistumista.

Tietäen mitä odottaa (ja ymmärtäen, että tunteet ja jopasurun fyysisiä oireita, ovat normaaleja) auttavat sinua pääsemään toiselle puolelle.

Kuinka rakentaa uudelleen avioeron jälkeen

Tässä on yhdeksän strategiaa, jotka auttavat sinua siirtymään avioeron läpi terveeseen uuteen elämään.

Anna itsesi tuntea

Antamalla itsesi tuntea, toivut itse asiassa paremmin pitkällä aikavälillä.

”Emotionaaliset kokemuksesi ovat päteviä ja ainutlaatuisesti omiasi. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa tuntea, Tucker sanoo. "Ihmiset surevat yleisesti unelmiensa menetystä – olisi voinut, olisi pitänyt, olisi pitänyt."

Ota aikaa päästääksesi nämä tunteet esiin.

Puhukaa se

Työskentely aammattimainen terapeuttivoi antaa sinulle vankkaa tukea sekä käytännön vinkkejä, joiden avulla voit hallita rahaa, asumista, lastenhoitoa ja sairausvakuutusta. Ammattimainen ohjaus voi myös auttaa sinua luomaan aikaa ja tilaa surra menetyksestäsi.

"On tärkeää käyttää tukijärjestelmääsi minkä tahansa tunnekriisin tai muutoksen aikana", Tucker sanoo. "Terapeutti voi kuitenkin toimia tuomitsemattomana kuuntelijana, joka tarjoaa ohjausta ja taitojen valmennusta, sen sijaan, että hän reagoi tunteellisesti, ottaa puolensa ja kertoo, mitä tehdä. Kehittämällä terveellisiä vastauksia elämän stressitekijöihin opit välttämään asioiden pahenemista."

Omaksu selviytymistaidot

Emotionaalinen säätely on elinikäinen taito, Tucker sanoo. Se auttaa sinua oppimaan käsittelemään intensiivistätunteita, keskittyen positiiviseen itsehoitoon ja itsensä rauhoittamiseen.

"Ihmiset, jotka käyvät läpi avioeron, ovat alussa selviytymistilassa eivätkä usein ole keskittyneet omaan hyvinvointiinsa", Tucker huomauttaa. "He hyötyvät siitä, että he oppivat hallitsemaan tunteitaan kriisissä sekä joka päivä."

Kun valitset viettää aikaa nautinnollisten toimintojen parissa, harjoittelet itserauhaa ja mindfulnessia, voit keskittyä itsehoitoon.

"Toivottavasti tunnet olosi nuoremmaksi ja pystyt hallitsemaan stressitekijöitä, jotka ovat väistämättä seuraavan kulman takana", Tucker selittää. "Nämä taidot vähentävät haavoittuvuuttasi emotionaaliselle kärsimykselle, kun tuskalliset tunteet valtaavat sinut."

Muista, että on tärkeää ylläpitää terveellistä unta, säännöllistä liikuntaa, terveellistä ruokavaliota, välttää mielialaa muuttavia kemikaaleja ja ottaa lääkkeitä ohjeiden mukaan.

”Yhden sellaisen asian tekeminen päivässä, joka saa sinut tuntemaan olosi tuottavaksi ja päteväksi, vahvistaa myös itsetuntoasi aikana, jolloin itsetuntosi saa usein valtavan iskun”, Tucker neuvoo.

Mainospolitiikka

Keskity yhdessä lapsiin

Tucker suosittelee eroaville vanhemmille keskittymistä siihen, mikä on parastalapset.

Muista, että tulet olemaan apuvanhempia koko elämäsi. Omaksu tämä rooli ja tee päätöksiä lasten puolesta asettamalla heidät etusijalle.

"Nykyajan maailmassa on enemmän valinnanvaraa kuin vihamielinen avioero", Tucker sanoo. "Tutki, mitä vanhempien sovittelu ja yhteistyö avioero tarjoaa."

Tämä on lapsikeskeisempi lähestymistapa ja välttää lapsesi asettamisen kestämättömään asemaan.

"Lapsesi kamppailee jo suurten muutosten kanssa elämässään ja on huolissaan sinusta, tulevaisuudesta ja siitä, mitä tämä kaikki merkitsee hänen perheelleen", Tucker sanoo.

Varo kompastuskiviä

Pyydä apua, jos näet merkkejä siitä, että olet juuttunut vihaan ja kaunaan, äärimmäisen surullisen taiahdistusta, valitsee kurjuuden, kärsii yksin sen sijaan, että ojentaisi kätensä, antautuu pelolle ja kehittyymasennus.

"Jokaista askelta eteenpäin kohti tuntuu, että otamme kaksi askelta taaksepäin", Tucker huomauttaa. ”Nämä on aikoja, jolloin avun tavoittaminen ja avun pyytäminen on niin tärkeää. Tämä on vaikeaa aikaa. Monet meistä eivät ole valmiita käsittelemään kaikkia komplikaatioita, joita avioero voi tuoda mukanaan."

Se voi tuntua ylivoimaiselta ja eristäytyneeltä. Voit syyttää itseäsi ja sisäistää häpeän ja syyllisyyden tunteesi, jotka voivat laukaista alaspäin suuntautuvan kierteen.

"Jos olet alttiina ahdistukselle ja masennukselle näinä aikoina, voit hyötyä lääkkeistä ja puheterapiasta", Tucker sanoo. ”Jos olit väkivaltaisessa suhteessa, koulutus ja tukiryhmät ovat saatavilla. Aloita ensihoidon lääkäriltäsi, ja he voivat usein tutkia hoitovaihtoehtoja kanssasi."

Vältä roikkumasta epätoivossa

Saatat pudota ansaan yrittäessäsi epätoivoisesti päästä sovintoon puolisosi kanssa, anomalla anteeksi tai lupaamalla mitä tahansa pitääksesi suhteen kiinni.

"Avioero tuntuu niin lopulliselta, että ihmiset ovat valmiita yrittämään uudestaan ​​​​ja uudestaan", hän sanoo.

Saatat pelätä yksin jäämistä. Saatat tuntea olevansa riippuvainen puolisostasi taloudellisen turvan, asumisen ja lastesi korkeakoulukoulutuksen suhteen.

"Ihmiset pelkäävät tuntematonta", Tucker sanoo. "Tässä asianajajat ja terapeutit voivat olla hyviä resursseja. Tarvitsemme apua negatiivisten ajatustemme ja uskomuksemme haastamiseen. Tarvitsemme hyvää tietoa. Ero ja avioero saavat meidät usein tuntemaan olomme voimattomaksi ja avuttomaksi. Tieto on valtaa."

Älä kiirehdi uuteen suhteeseen

Monet avioeron läpikäyvät ihmiset hyppäävät liian nopeasti auusi suhde. He pelkäävät jäävänsä yksin tai eivät koskaan putoarakkausuudelleen.

"Tarvitset aikaa parantua", Tucker sanoo. "Paranna päättyneen suhteen surusta, menetyksestä ja tuskasta. Tämä ei ole epäonnistuminen, mutta tunnemme epäonnistuneemme."

Mainospolitiikka

Ennen kuin voit luoda uuden, terveemmän suhteen, sinun on opittava edellisestä suhteestasi. Mikä toimi, mikä ei? Mitä malleja on olemassa? Valitsetko tietyn tyypin yhä uudelleen ja uudelleen? Voitko luottaa itseesi? Voitko luottaa uuteen ihmiseen?

"Tämä voi olla löytöjen aikaa", Tucker sanoo. "Olet muuttunut ja tulet muuttumaan edelleen. On tärkeää antaa tämän muutoksen tapahtua."

Käytä oma-apua ja muita resursseja

Kirjat, online-resurssit (tutkimalla huolellisesti löytääksesi oikeutetut) ja kirkkopohjaiset avioero-toipumisohjelmat ovat kaikki hyviä paikkoja löytää lisätukea.

"Markkinoilla on niin monia itseapukirjoja, jotka voivat olla erittäin hyödyllisiä", Tucker sanoo. "Etsi kirjoja läheisriippuvuudesta, vihan hallinnasta, pettämisestä, surusta ja menetyksestä tai itsetunnosta."

Saatat myös hyötyä avioeron palautusryhmästä.

"On lohdullista tietää, että et ole yksin ja kokemuksesi voi olla yleisempää kuin luulet", Tucker sanoo. "Kirjat ja tukiryhmät tarjoavat tietoa, validointia ja tukea haastavina aikoina."

Pysy toiveikas

Vaikka elämäsi ei ehkä tuntuisi olevan hyvässä paikassa, yritä ollapositiivinen. Lopulta selviät haasteista ja jatkat eteenpäin.

"Tiedät siirtyväsi eteenpäin, kun alat rakentaa uutta elämisen arvoista elämää", Tucker sanoo.

Millaista elämä on eron jälkeen?

Eron jälkeen käyt läpi sopeutumisjakson, joka on täynnä erilaisia ​​vaiheita ja tunteita.

Tänä aikana on tärkeää, että keskityt itsestäsi huolehtimiseen. Ajatellaitsehoitokuten rentouttava kylpy joka viikko tai kokeilla maalausta. Käytä tämä aika kokeillaksesi uusia asioita.

Haluat myös varmistaa, että pidät huolta fyysisestä terveydestäsi syömällä terveellistä ruokaa etkä turvaudu alkoholiin tai huumeisiin.

Ehkä helpommin sanottu kuin tehty, mutta hyväksy tämä muutos ja uusi luku elämässäsi.

Milloin hakea apua avioeron jälkeen

Älä aliarvioi jonkun kanssa puhumisen voimaa. Olipa kyseessä sitten luotettu ystävä, perheenjäsen tai ammattiterapeutti, on tärkeää, että sinulla on hyvä mielikuva tunteistasi.

Viime kädessä, kun käsittelet emotionaalisia ongelmia, voit siirtyä eteenpäin ja luoda terveitä uusia ihmissuhteita.

"Osa siitä on henkilökohtaisen vastuun ottamista ja uuden elämäsi hyväksymistä", Tucker sanoo.

Elämä eron jälkeen: Kuinka voit aloittaa uudelleen (2024)

FAQs

Kannattaako eron jälkeen olla yksin? ›

Yksinolo ei ratkaise mitään

Pelkkä yksinolo päättyneen suhteen jälkeen ei siis ratkaise mitään. Oleellisinta on se kuinka käsittelee omat tunteensa ja kipunsa eron jälkeen, mitä oppii itsestään ja kuinka työstää sekä läpielää oman erokokemuksensa.

Kauanko sinkkuna eron jälkeen? ›

– Ihmisillä on hyvin suuria yksilöllisiä eroja siinä, miten pitkään ja syvästi he potevat eroaan. Erään tutkimuksen mukaan nainen on vapaa neljä vuotta eron jälkeen mutta mies vuoden.

Kannattaako eron jälkeen pitää yhteyttä? ›

Jos suhde on päättynyt petetyksi tulemisen tunteisiin ja repiviin riitoihin, ei ole mitään järkeä pitää yhteyttä. Yhteydenpito voi pitää vaan haavoja auki. Joka tapauksessa entiseen kumppaniiin kannattaa pitää etäisyyttä eron jälkeen. Jos ero on ollut helppo ja ristiriidaton, kaveruutta voi kehitellä myöhemmin.

Miksi mies aloittaa uuden suhteen heti eron jälkeen? ›

Uusi suhde parantaa haavoja

– Uusi suhde on ulospääsy yksinäisyydestä. Uusi kumppani parantaa yksinäisyyden haavoja, Kontula sanoo. Jos mies kokee pettymyksiä ja jopa nöyryytyksiä yrityksessään solmia uutta suhdetta eron jälkeen, hän voi saada itsetuntoonsa sellaisen kolhun, ettei hän rohkene enää yrittää.

Miten kauan kestää toipua erosta? ›

Useilla kestää noin vuosi erosta selviämisessä, jos asiat on käsitelty oikein. Joillain voi mennä vuosia. Pahimmillaan jotkut eivät pääse koskaan erosta yli ilman ulkopuolista apua.”

Milloin tapailla eron jälkeen? ›

Erosta toipumisen minimiaika on yleensä noin kaksi vuotta. Elämä on usein yhtä turbulenssia eron jälkeen. Ihmisiä kannattaa ehdottomasti tapailla, mutta kannattaa myös muistaa, että aivan heti eron jälkeen ei välttämättä itse ole valmis uuteen suhteeseen, Rauhala kertoo.

Voiko Laastarisuhde kestää? ›

- Jos lähdet laastarisuhteeseen tilanteessa, jossa tarvitset toipumista ja olet hankkiutumassa yli eksästäsi, on epätodennäköistä, että se toimii. Mutta joskus tapaat uskomattoman ihmisen heti eron jälkeen. Jos ryhdyt siihen luottavaisella mielellä, voi laastarisuhde voi kestää, Andreson kuvailee.

Milloin lopettaa parisuhde? ›

On järkevää erota, jos parisuhteessa on väkivaltaa, päihdeongelmia tai vakavia mielenterveysongelmia, eikä niihin haluta hakea apua. Myös toistuva pettäminen voi olla tällainen syy. Muissa tilanteissa olisi usein järkevää yrittää saada parisuhde toimivaksi.

Mistä tietää että joku on laastari? ›

Selkein laastarisuhteen merkki on se, ettet yksinkertaisesti tunne olevasi rakastunut ja vakavalla asenteella uudessa suhteessa. Tällaisessa tilanteessa olisi reilua kertoa sille uudelle laastarille mistä suhteessa on kyse, jotta ylimääräisiltä sydänsuruilta ja draamalta vältytään.

Voiko eron jälkeen olla ystäviä? ›

Exän kanssa voi olla ystävä, vaikka exä välillä ärsyttääkin

Vaikka ex-puolisot tulisivat toimeen keskenään suorastaan erinomaisesti, myös ajoittaiset negatiiviset tunteet aiemmin paljonkin ärsyttänyttä kumppania kohtaan ovat ymmärrettäviä. Joustoa kysytään molemmin puolin.

Milloin uusi kumppani eron jälkeen? ›

Kolme prosenttia vastaajista solmi uuden parisuhteen heti eron jälkeen. Vajaa kolmasosa, 30 prosenttia miehistä ja 31 prosenttia naisista, solmi uuden parisuhteen muutaman kuukauden kuluessa erosta. Muutaman vuoden kuluessa erosta uuden parisuhteen solmi 38 prosenttia naisvastaajista ja 39 prosenttia miesvastaajista.

Mitä tehdä kun ei pääse yli erosta? ›

Puhu ystäviesi kanssa erosta, mutta puhu myös muista asioista. Jos jäät aina jumiin erokeskusteluun, pyydä ystäviäsi huomauttamaan asiasta ja johdattamaan keskustelu muihin aiheisiin. Ystäviä ei tarvitse olla montaa, yksikin riittää. Jos tuntuu siltä, että et millään pääse kriisin yli, hae ammatillista apua.

Mikä on Laastarisuhde? ›

Seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen analysoi, mistä tunnistaa joutuneensa niin kutsuttuun laastarisuhteeseen. Laastarisuhteella viitataan arkikielessä suhteeseen, johon ajaudutaan nopealla aikataululla eron jälkeen – uusi ihmissuhde kun turruttaa helposti erosta koituvan sietämättömän tuskan.

Voiko suhde toimia eron jälkeen? ›

On harvinaista, mutta mahdollista, että eronnut pari alkaa arvostaa toisiaan vasta eron jälkeen. Tällöin yhteenpaluu perustuu kumppanin arvostukseen. Tämä ei kuitenkaan suojaa paria mustasukkaisuudelta. Eroriidat ja eron tapa ovat painolasti jokaisessa yhteenpaluussa.

Miten kertoa kumppanille erosta? ›

Ilmoita selkeästi kumppanillesi: ”Minä olen päättänyt ottaa eron”. Vältä syyttämästä kumppaniasi jostain pienistä asioista, vaan ota isompi perspektiivi asiaan. Et kenties näe yhteistä tulevaisuutta kumppanisi kanssa tai arvonne ja elämänasenteenne ovat liian erilaiset.

Milloin on parempi erota? ›

On järkevää erota, jos parisuhteessa on väkivaltaa, päihdeongelmia tai vakavia mielenterveysongelmia, eikä niihin haluta hakea apua. Myös toistuva pettäminen voi olla tällainen syy. Muissa tilanteissa olisi usein järkevää yrittää saada parisuhde toimivaksi.

Voiko yksin olla onnellinen? ›

Onnellinen voi olla sekä yksin että toisen kanssa. Itsestäänselvyys tietenkin, mutta unohtuu silti silloin tällöin kumman monelta. Minulla on paljon upeita, itsenäisiä naisia ystäväpiirissäni ja on ilo nähdä, kuinka he elävät aktiivista, onnellista ja kaikin puolin täyttä elämää ilman parisuhdettakin.

Voiko eronneet palata yhteen? ›

On harvinaista, mutta mahdollista, että eronnut pari alkaa arvostaa toisiaan vasta eron jälkeen. Tällöin yhteenpaluu perustuu kumppanin arvostukseen. Tämä ei kuitenkaan suojaa paria mustasukkaisuudelta. Eroriidat ja eron tapa ovat painolasti jokaisessa yhteenpaluussa.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kareem Mueller DO

Last Updated:

Views: 6542

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kareem Mueller DO

Birthday: 1997-01-04

Address: Apt. 156 12935 Runolfsdottir Mission, Greenfort, MN 74384-6749

Phone: +16704982844747

Job: Corporate Administration Planner

Hobby: Mountain biking, Jewelry making, Stone skipping, Lacemaking, Knife making, Scrapbooking, Letterboxing

Introduction: My name is Kareem Mueller DO, I am a vivacious, super, thoughtful, excited, handsome, beautiful, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.